Jelentős levélsárgulás alakult az ország több területén az ősziárpa-vetésekben. Erősen sárguló állományok, foltszerűen elhaló, barnuló szövetek, leszáradó levelek jellemzik a tüneteket. A jelenség kiváltó okairól a lentiekben írunk.

 


Az őszi árpákban helyenként nagy számban találhatjuk meg a hálózatos levélfoltosság (Pyrenophora teres) tüneteit a leveleken. Még több kép a "Bővebben" gomb megnyomásával  látható.

 


A repcében a korábbi meleg időjárásnak köszönhetően megtörtént a növény ormányos-kártevőinek tojásrakása. Ezek a szárban és a levélnyélben egyaránt megtalálhatók. Ezekről láthatók képek a lentiekben.

 


Vörösrozsda, vagy más néven levélrozsda (Puccinia recondita) telepei a búzalevélen, a lentiekben kicsit közelebbről.

 


Egyes repceterületeken meglepően nagy számban lehet megtalálni a nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi) kifejlett egyedeit. A száron látható jelekből arra lehet következtetni, hogy a tojásrakás már napokkal ezelőtt megkezdődött.

 


 

A nagy repcebolha (Psylliodes chrysocephala) lárvái a repce levélnyelében telelnek át, ott fejlődnek, amíg később be nem rágnak a növény szárába. A lenti képeken mutatjuk, mit érdemes figyelni, hol keressük a kártevőt.

 


Meglepő kártétellel találkoztunk egy Csongrád-megyei repceföldön. Nagyon korán, március 5-kén találtunk rá egy jól fejlett lombrágó hernyóra és kártételére.