A repcében a korábbi meleg időjárásnak köszönhetően megtörtént a növény ormányos-kártevőinek tojásrakása. Ezek a szárban és a levélnyélben egyaránt megtalálhatók. Ezekről láthatók képek a lentiekben.

 


Vörösrozsda, vagy más néven levélrozsda (Puccinia recondita) telepei a búzalevélen, a lentiekben kicsit közelebbről.

 


Egyes repceterületeken meglepően nagy számban lehet megtalálni a nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi) kifejlett egyedeit. A száron látható jelekből arra lehet következtetni, hogy a tojásrakás már napokkal ezelőtt megkezdődött.

 


 

A nagy repcebolha (Psylliodes chrysocephala) lárvái a repce levélnyelében telelnek át, ott fejlődnek, amíg később be nem rágnak a növény szárába. A lenti képeken mutatjuk, mit érdemes figyelni, hol keressük a kártevőt.

 


Meglepő kártétellel találkoztunk egy Csongrád-megyei repceföldön. Nagyon korán, március 5-kén találtunk rá egy jól fejlett lombrágó hernyóra és kártételére. 

 


A kis káposztalégy (Delia radicum) kártétele jelentős gyökérvesztést okozhat a repcenövényeken. A kisebb mértékű kártétel esetén a gyökér felületén beparásodott sebzéseket találunk. A komolyabb kártétel esetén a repce gyökérzetének egy része el is halhat.

 


A telelő repcékben sok területen jelentős számban találhatók meg a repce fómás mebgetegedésének (Phoma lingam) tünetei. Érdemes ezeket keresni, és a tavaszi gombaölő kezeléseket a megtalálásuk függvényében tervezni.