Ebben az évben mintha a korábbiaknál több helyen és erősebb kártétellel jelentkezett volna a nagy repcormányos (Ceutorhynchus napi). Jelenlétének tünetei szembeötlőek.

 


Most aktuális! Rejtélyes tünetek a kalászos növények levelein.

 


A kukoricabarkó közismert, az ország egész területén előforduló kártevő. Megszoktuk a jelenlétét, időnként talán kicsit jobban "megrágja" a kukoricát, néha talán még védekezünk is ellene, de igazán komolyan nem vesszük. Kukoricában ez még igaz is lehet, de napraforgóban már más lehet a helyzet. Különösen azért, mert a kártevő ellen kiválóan működő neonikotinoid-típusú rovarölő csávázószereket már nem használhatjuk! 

 


A kalászosok sárgulásának, törpülésének okozója egyaránt lehet az árpa sárga törpülés vírus (BYDV) vagy a búza törpülés vírusa (WDV). A két vírus nagyon hasonló tüneteket produkál a kalászosokon, így elkülönítésük vizuális úton nem lehetséges. 

 


Az őszi búza területet járva tűntek fel néhányszor 10 m2-es foltok a táblákban. Közelebbről megszemlélve aztán az alábbi látvány fogadott:

 


Itt a tavasz, megmozdult a határ. Az őszi vetésű gabonák országosan, de még szinte településen belül is rendkívül heterogén képet mutatnak előveteménytől, vetési időtől, technológiától, illetve leginkább attól függően, hogy az adott terület mennyi őszi-téli csapadékot kapott. Összességében elmondható, hogy a gabonák gyengébben fejlettek, alig-alig bokrosodottak  a sokéves átlaghoz képest.


A güzüegér (Mus spicilegus) által a tél közeledtével emelt földhalmok megszokott látványt nyújtanak az ország egyes tájain.