A kukoricaszáron, a szárat ölelő levélhüvelyen gyakran találkozhatunk sötét, barnás, lilás vagy éppen feketés színű folttal. Ezeket a levélhüvelybe hulló, ott felhalmozódó virágporon, portokon, szerves törmeléken megtelepedő és felszaporodó baktériumok és szaprofita gombák okozzák. Bár a levélhüvelyen előfordulhatnak szöveti elhalások, a tünetek a szár belső szöveteire nem terjednek át, így különösebben nem veszélyeztetik a növényt. A tünetekről még több kép látható a "Bővebben" gombra kattintva.

 


A napraforgóterületeken beindultak a szárfoltbetegségek kórokozói. Ezeket kutatva bukkantunk néhány növényre, amelyen viszont számunkra ismeretlen tünetek jelentkeztek. Ezek csak részben hasonlítanak a már jól ismert kórokozók tüneteire, de attól eltérő jeleket is produkálnak. Mi valamilyen baktériumos megbetegedésre gondolunk, de ebben az esetben pontos meghatározás nem tudunk adni. A "Bővebben" gombra kattintva további képek tekinthetők meg a tünetes növényekről. Amennyiben valamelyikőtök ismerné a megbetegedést okozó kórokozót, akkor írja meg nekünk az agrarunio.karkep@gmail.com e-mail címre és azt megosztjuk minden érdeklődővel. Köszönjük!

 


Amerikai kukoriabogár (Diabrotica virgifera virgifera) kifejlett egyedeinek kártétele a másodvetésű csemegekukorica levelein. A kárkép jellegzetes, széles, zegzugos hámozgatás, aminek nyomán a későbbiekben a levéllemez át is szakadhat. 

 


Fokozódik a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) kártétele. Csongrád megyében több kukoricítáblán is találunk olyan csöveket, amelyeken egyszerre kettő, sőt három hernyó károsít egyszerre. Amennyire most látni, fokozott kártételére kell számítanunk ebben az évben.

 


A napraforgótányéron keletkező sérülések megkönnyítik egyes kórokozók számára, hogy a növényt azokon keresztül megfertőzzék. A sérülések keletkezhetnek akár rovarrágásból, jégverésből, vagy hidas permetező által is, a fertőzés szempontjából ideálisak, ugyanis kaput nyitnak a mélyebben fekvő szövetek felé. A fertőző kórokozók többnyire a szürkepenészes tányérrothadás (Botrytis cinerea), valamint a fehérpenészes szár- és tányérrothadás (Sclerotinia sclerotiorum)

 


A raktári kártevők fontos képviselői a gabonazsizsikek. Magyarországon három fajuk károsít, a gabonazsizsik (Sitophilus granarius), a kukoricazsizsik (Sitophilus zeamays), valamint a rizszsizsik (Sitophilus oryzae). Kártételükről készült felvételek a "Bővebben" gomb megnyomásával láthatók. 

 


Egyre erősödik a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) fertőzésének erőssége a kukoricásokban, egyre könnyebb lárvát találni a csövekben. További képek a kártevőről, valamint a rá egyáltalán nem jellemző viselkedéséről a "Bővebben" gombra kattintva láthatók.