A mezőgazdasági iparág vezetői összefognak, hogy bevezessék a zárt áttöltő rendszert az európai gazdálkodók számára

(Közös sajtóközlemény)

Az ADAMA, a BASF, a Corteva Agriscience, a Nufarm és a Syngenta a zárt áttöltő rendszer (Closed Transfer System – CTS) technológia támogatásával fognak össze a növényvédelmi termékek biztonságos kezelésének további fejlesztése érdekében Európában. A CTS „easyconnect” megoldást egyes országokban már tesztelik annak érdekében, hogy az a későbbiekben a felhasználók, a gazdálkodók, és a környezet hasznára lehessen.
 

 


A napraforgó Rhizopuszos tányérrothadásának kórokozója - általában a Rhizopus nigricans - enyhén alkoholos folyadékot választ ki, ami sokszor habos "pamacsok" formájában jelenik meg a tányéron, vagy a felső levelek levélnyelén. Ezek rendkívüli módon vonzzák a rovarokat, a méheket, darazsakat, legyeket. A lenti rövid videón méhek láthatók.

 


A repcedarázs (Athalia rosae) álhernyója a fiatal repcenövények egyik legveszélyesebb kártevője. Felszaporodásuk esetén nagyon rövid idő alatt képesek tarra rágni akár egy egész repcetáblát is. A lenti rövid videóban látható, milyen hatékonyan pusztítják a növény leveleit.

 


A még zöld szójákban lépten nyomon találkozhatunk a manapság kétes dicsőséget szerzett zöld vándorpoloska (Nezara viridula) különböző fejlődési állapotú egyedeivel. Ahogy a lenti rövid videón is látható, helyenként csoportosan, sőt tömegesen táplálkoznak a növényeken, akár a száron, a levélnyélen, vagy a hüvelyeken.

 


Két meglepetés is ért minket, amikor a napraforgórozsda tüneteit megtaláltuk a tányér pikkelylevelein. Egyrészt erre sem volt még példa, ráadásul a kárkép erős nagyításos fotózása során egy kis élőlényt találtunk, amely éppen lelkesen fogyasztotta a kórokozó spóráit. A lentiekben két nagyításban is látható a kis lárva, amiről nem tudnánk megmondani, mely faj képviselője.

 


A napraforgótányért megbetegítő gombabetegségek (szürke- és fehérpenészes szár és tányérrothadás) fertőzése szempontjából komoly veszélyhelyzetet teremt, ha a tányér külső részén megáll a csapadékvíz, vagy ha az a tányér szövetei között halmozódik fel. Ez utóbbi abban az esetben történhet meg, ha valamilyen sérülés utat nyit a belső szövetek felé. A következő rövid videón egy gyapottok bagolylepke hernyójának rágása biztosította ezt a sérülést. A felvétlen egyúttal az is látható, hogy meglepően nagy mennyiségű víz jutott be. (A felvétel sajnos nem a legjobb minőségű, ez most így sikerült -növényvédősök vagyunk, nem filmesek- de a lényeg látható, érzékelhető.)

 


A napraforgótányér megbetegedése szempontjából kifejezetten veszélyes, ha abban felgyülemlik a csapadék, vagy a harmat. Ez megnöveli a szürkepenészes és fehérpenészes megbetegedés bekövetkeztét, ami akár a tányérban fejlődő termés elvesztését is eredményezheti. A lenti rövid videó mutatja, megfelelő tányérállás esetén milyen nagy mennyiségű víz képes összegyűlni abban.

 


Weboldalunk "sütiket" használ! Az "elfogadom" gombra kattintva Ön tudomásul veszi a használatukra vonatkozó szabályokat, melyeket a "Sütikre vonatkozó adatvédelmi tájékoztató"-ban olvashat el.