A melegedő talajhőmérséklettel együtt megjelent a repcevetésekben a gyepi hangyák (Tetramorium caespitum) kártétele. Ennek során a kártevők a fiatal növények gyökerét, gyökérnyaki részét átrágják, "elhámozgatják". A károsított növények antociánosodnak, hervadnak, szenvednek, sokszor el is pusztulnak. A kártevőről és a kártételről további képek láthatók a "Bővebben" gombra kattintva.

 


Nézzük, mit rejt a güzüegér (Mus spicilegus) által épített "güzühordás"? A bővebben gomb megnyomása után rövid videó látható.

 


A kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) lárva alakban telel át a kukoricaszárban, általában annak legalsó ízközében. Az érintett szárrészeken megtalálhatjuk a lárva rágásnyomát, valamint általában magát a lárvát is a szárban. Néha ezek is fertőződnek különböző gombás, vagy bektériumos betegségekkel, így elpusztulnak. A "Bővebben" gombra kattintva erről, valamint a szárban telelő lárvákról is további képek tekinthetők meg.

 


Egyes repceterületeken a gyepi hangya kártételéhez hasonló tüneteket találtunk a növények gyökérnyaki részén. A szövetek "elhámozgatása" miatt a növények szenvednek, lilulnak, növekedésükben elmaradnak. Mivel nem minden tő alatt találtuk meg a gyepi hangyát, feltételezésünk szerint a területen nagy számban előforduló vaspondrók okozhatták ezt a -nem túl nagy- kártételt. A vaspondrók egyes fajai, így a vonalas vaspondró (Megaphyllum unilineatum) a mezőgazdaságilag művelt területeken előfordulhat, és bár leginkább korhadékokkal táplálkozik, időnként okozhat kisebb kártételt a fiatal növényeken. A kártételről és a kártevőről további képek láthatók a "Bővebben" gomb megnyomása után.

 


A Dél-Alföldön tapasztalható vontatott kelés és vegyes állományok ellenére egyre több helyen lehet megtalálni a korai vetésekben a kis -vagy tavaszi- káposztalégy (Delia radicum) kártételét és lárváit (nyüveit). Ezen túl tojásokat is találhatunk, ha a növények gyökérnyaki részét vizsgáljuk. Mivel a jelenlegi csapadékosabb, hűvöseb időjárás kedvez a kártevőnek, várhatóan tovább nő a kártétel mértéke. A kártételről, a lárváról és a tojásokról további képek láthatók a "Bővebben" gomb megnyomásával.

 


A kétfoltos takácsatka (Tetranychus urticae) kártétele szinte már megszokott a július végi, augusztusi időszakban, de ritkán látható októberben. Viszont előfordulhat ez is, ahogyan a lenti képek a "Bővebben" gomb megnyomása után is mutatják.

 


A mezei pocok (Microtus arvalis) kártétele, a növények foltszerű kipusztulása már jól látható a fejlettebb repceállományokban. Védekezés nélkül ezeken a területeken az elszenvedett kár napról napra nő. A foltokban erősen csökken a tőállomány, nem érvényesül a repce gyomelnyomó képessége, így nagy gazos foltok alakulnak ki, tovább növelve ezzel a talaj gyommagkészletét. A kártételről további képek tekinthetők meg a "Bővebben" gombra kattintva.