A kis káposztalégy (Delia radicum) kártétele jelentős gyökérvesztést okozhat a repcenövényeken. A kisebb mértékű kártétel esetén a gyökér felületén beparásodott sebzéseket találunk. A komolyabb kártétel esetén a repce gyökérzetének egy része el is halhat.

 


A telelő repcékben sok területen jelentős számban találhatók meg a repce fómás mebgetegedésének (Phoma lingam) tünetei. Érdemes ezeket keresni, és a tavaszi gombaölő kezeléseket a megtalálásuk függvényében tervezni.

 


Kukoricatarlóba vetett őszi búza, forgatás nélküli talajműveléssel. Az előző évi erős kalászfuzáriózis-fertőzés és a betakarított termés magas toxintartalmát követően nem jó látvány ilyen területeket látni. Amennyiben ismételten csapadékos lesz a virágzáskori időjárás, nagyon nehéz lesz megvédeni az állományt a fertőzéstől. 

 


Az erősebben fejlett őszi búzában helyenként erős gabonalisztharmat (Blumeria graminis) fertőzést találunk. Az elmúlt napok hideg, párás időjárása következtében helyenként vastag jégréteg fedi ezeket a lisztharmatos foltokat a levélen. Megnéztük, hogy bírta a kórokozó ilyen viszonyok mellett az elmúlt két hetet.

 


Az előző év őszén egyes területeken erőteljes fertőzéssel jelentkezett a kis (tavaszi) káposztalégy (Delia radicum). Egy ilyen területen néztük meg így év elején a telelő repceállományt. A lentiekben erről mutatunk néhány fényképfelvételt.

 


A mezőgazdasági iparág vezetői összefognak, hogy bevezessék a zárt áttöltő rendszert az európai gazdálkodók számára

(Közös sajtóközlemény)

Az ADAMA, a BASF, a Corteva Agriscience, a Nufarm és a Syngenta a zárt áttöltő rendszer (Closed Transfer System – CTS) technológia támogatásával fognak össze a növényvédelmi termékek biztonságos kezelésének további fejlesztése érdekében Európában. A CTS „easyconnect” megoldást egyes országokban már tesztelik annak érdekében, hogy az a későbbiekben a felhasználók, a gazdálkodók, és a környezet hasznára lehessen.
 

 


A napraforgó Rhizopuszos tányérrothadásának kórokozója - általában a Rhizopus nigricans - enyhén alkoholos folyadékot választ ki, ami sokszor habos "pamacsok" formájában jelenik meg a tányéron, vagy a felső levelek levélnyelén. Ezek rendkívüli módon vonzzák a rovarokat, a méheket, darazsakat, legyeket. A lenti rövid videón méhek láthatók.