A cukorrépalégy (Pegomya betae) az országban mindenhol jelen lévő kártevő, amely leginkább a nedvesebb és hűvösebb évjáratokban mutatkozik. A lentiekben több képet mutatunk az aknázott levelekről és a lárvákról.

 


A csapadékos és hűvös időjárásnak köszönhetően viszonylag ritkán megjelenő baktériumos megbetegedés tünetei mutatkoznak egyes cukorrépatáblákon. Ez a cukorrépa baktériumos levélfoltossága a Pseudomonas syringae pv. aptata

 


Úgy tűnik, a tenyészidőszak utolsó hetei a repcében is a kórokozókról fognak szólni. A csapadékos időjárás, a magas páratartalom a várhatóan növekvő hőmérséklettel együtt kedvező körülményeket biztosítanak a legtöbb gombabetegség számára.

 


A száraz tavasz nem igazán kedvezett a gabona betegségeknek. Részben mert olyan szárazság volt, hogy sem a gyomok, sem a kultúrnövény, sem a gombák nem igazán tudtak fejlődni. Ezzel együtt is rábukkanhattunk szines foltokra a gabona tábláinkon.

Ez bizony vírusos betegség, eredetét pedig nem az idei tavaszon, hanem a tavalyi őszön kell keresnünk, ugyanis az  rendkívül kedvező feltételeket nyújtott a fertőzéshez.


A neonikotinoidos vetőmagcsávázás kiesése után ismét gyakran "jönnek velünk szembe" talajlakó kártevők által megtámadott növénykék. A talajfertőtlenítő szerek magasabb költségeit a termelők többsége leginkább csak értékesebb kultúrákban, pl csemege- vagy hibridkukoricában vállalják be. A többi esetben pedig marad a bosszankodás.

 


Számunkra ismeretlen kártevő nyomaira bukkantunk a fejlődő búza kalászain, így sajnos ebben az esetben nem tudunk segítséget adni a kártétel beazonosításában. Amennyiben valaki tudja, hogy milyen kártevőről lehet szó, kérjük, küldje el nekünk az agrarunio.karkep@gmail.com e-mail címre, és mindannyiunk okulására közzétesszük.

 


Ha nem is túl nagy számban (kevesebb, mint az állomány 1%-ka), de egyes őszi árpa területeken elszáradó kalászokat találhatunk. A szemlélő első gondolata az, hogy gombabetegség válthatta ki ezt a tünetet. Közelebbről megvizsgálva az érintett növényeket, hamar rájövünk, hogy ez bizony tévedés.