NapiKép 2019.04.20. NapiKép

Melegszik a talaj, tömegesen kelnek az egyszikűek. Néhány fontosabb fajról bővebben a lenti linkekre kattintva olvashat.

A fakó muharról továbbiak ITT

A kakaslábfűről többet ITT

A kölesről továbbiak ITT

A fenyércirokról bővebben ITT

A tarackbúzáról továbbiak ITT


NapiKép 2019.04.19. NapiKép

Úgy tűnik, 2019. a "henger", vagy a "hengerezés" éve lesz! Hengereztük korán az őszieket, hengereztük a magágyat a kapások vetése előtt, és most hengerezünk a vetésük után. Ilyen száraz tavaszokon ez a művelet segít a talaj nedvességének megőrzésében.


NapiKép 2019.04.18. NapiKép

A gabonalisztharmat (Blumeria graminis) tünetei a legtöbb őszi kalászosban megtalálhatók már. Többnyire még csak a talajközeli részeken és inkább csak a száron jelentkezik a kórokozó. Ez az állapot jelenleg különösebb veszélyt még nem jelent, de figyelemmel kell kísérni a fertőzés alakulását.

A kórokozóról további információk ITT találhatók


NapiKép 2019.04.17. NapiKép

Repcebecő-ormányos (Ceutorhynchus assimilis) a repcevirágon. Mostanra szinte már minden táblára betelepültek, a virágzaton könnyen meg is találhatjuk őket. Pillanatnyilag a párzás és az érési táplálkozás zajlik, május elejétől jön el a tojásrakás ideje a kis becők megjelenésével.

A kártevőről bővebben ITT


NapiKép 2019.04.16. NapiKép

A nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi) kártételének egyértelmű tünetei már kialakultak a károsított növényeken. Könnyű megtalálni az érintett növényeket, ugyanis egészen durva torzulások is jelentkezhetnek a repceszáron. 

A kártételről további képek ITT találhatók


NapiKép 2019.04.15. NapiKép

Az idei száraz tavaszon szokatlan, ritkán, vagy éppen soha nem látott levéltünetekkel szembesülhettünk a kalászosokban. Ezek kiváltó okait nem a kórokozók között kell keresnünk, inkább élettani reakciókról, tünetekről beszélhetünk. A jelenséggel részletesebben foglalkozó írás - amelyet a BASF Agrodivízió Magyarország jóvoltából közölhetünk oldalunkon - IDE kattintva olvasható.


NapiKép 2019.04.14. NapiKép

Kukoricabarkó (Tanymecus dilaticollis) kifejlett egyede. Kissé alábecsült kártevő, amelynek jelentősége várhatóan nőni fog a jövőben. A részletekért és további képekért katt IDE.