NapiKép 2018.11.24. NapiKép

Ismerős látvány ez ilyentájt az Alföldön és a Tiszántúlon. Güzühordás, azaz a güzüegér (Mus spicilegus) által emelt földhalom.

További képek a güzühalmokról ITT tekinthetők meg


NapiKép 2018.11.19. NapiKép

Látott már valaki novemberben levéltetűvel ennyire súlyosan fertőzött repcenövényt? Nem túl gyakori látvány, az biztos. Ebben a kártevő számára kedvező időjáráson túl valószínűleg már közrejátszik a neonikotinoid hatóanyagú rovarölő csávázószerek használatának tilalma is. 

A súlyos kártételről további képek IDE kattintva tekinthetők meg


NapiKép 2018.11.17. NapiKép

Káposztalepke hernyója versenyt fut a faggyal.


NapiKép 2018.11.16. NapiKép

Repcelisztharmattól (Erysiphe cruciferarum) fehérlő repcelevél. A tünetek nem csak a gondozatlan tarlókon megmaradt repce árvakeléseken, hanem az új vetésekben is megtalálhatók. Azokban az országrészekben, ahol a szokatlan őszi meleg mellé kellő csapadék és páratartalom is társult, egész táblák mutatják a tüneteket. 

A kórokozó tüneteiről további felvételek ITT találhatók


NapiKép 2018.11.15. NapiKép

Egyre több helyen és egyre nagyobb számban találhatunk levéltetű-kolóniákat az őszi gabonákon.


NapiKép 2018.10.01. NapiKép

A szeptember elején lerakott tojásokból már kelnek a repcedarázs (Athalia rosae) lárvái. A még világos, zöld színű álhernyókat a levél fonákán kell keresni, ott hámozgatnak. A kártétel megakadályozás érdekében lehetőleg még ebben az állapotban kell elvégezni a kártevő elleni védekezést. 

A repcedarázsról és kártételéről bővebb információk ITT olvashatók


NapiKép 2018.09.28. NapiKép

A repce termesztésének egyik legfontosabb őszi beavatkozása a regulálás, amivel elérhetjük, hogy optimális fejlettségben menjenek a télbe növényeink. Az első vetések állapotát látva úgy tűnik, rövidesen eljön az ideje a kezelésnek. A repce regulálásáról bővebb írás olvasható IDE kattintva.


NapiKép 2018.09.27. NapiKép

Földibolhák frontális támadásának "eredménye", a táblaszélen széles sávban teljesen kipusztított repceállomány. A kártevők betelepedése egy idei betakarítású repcetábla felől történt. Sajnos ilyen nyomás mellett a rovarölő csávázás sem segített, csak többszöri állománykezeléssel sikerült megállítani a kártételt.

A kártételről további felvételek ITT érhetők el


NapiKép 2018.09.24. NapiKép

Döbbenetes mennyiségben károsító nagy repcebolha (Psylliodes chrysocephala) egy idei repcevetésben. E sorok írójának még nem volt "szerencséje" ilyen kártételhez, ahol ez a kártevő ilyen számban károsítson. Ilyen egyedszám esetén a rovarölő csávázószernek nem sok esélye van, gyors állománykezelés nélkül az állomány akár meg is semmisülhet.


NapiKép 2018.09.23. NapiKép

Szépen soroló őszi árpa vetés egy tavalyi felvételen. Első látásra nincs vele semmi baj, de ez nem így van, a terület növényvédelmi beavatkozást igényel. További részletek IDE kattintva olvashatók.


NapiKép 2018.09.22. NapiKép

A kis (tavaszi) káposztalégy nőstény egyede a repce levelén. A fénykép egy árvakeléssel borított táblán készült, ahol nagy számban repültek a hím és nőegyedek is. A közelben kelő repcékben is erre kell számítani. A rajzás egészen hosszan elhúzódhat, kellően meleg időjárás esetén akár október végéig is. 


NapiKép 2018.09.21. NapiKép

Kis (tavaszi) káposztalégy (Delia radicum) hím egyedei a repcelevélen. A kártevő országosan egyre jelentősebb kártétellel jelentkezik évről-évre. Károsítása a repce gyökerére, gyökérnyaki részére terjed ki. Jelenlétét sok esetben csak a nehezen fejlődő, elszíneződő, vöröses árnyalatot felvevő növények mutatjék. Ezek a tünetek már a kártételre utalnak.  A holnapi NapiKépben megmutatjuk a nőstény egyedet is. 

A repce őszi rovar- és állati kártevőivel kapcsolatos "Mindeközben ..." anyag IDE kattintva olvasható


NapiKép 2018.09.20. NapiKép

Repcedarázs (Athalia rosae) álhernyója a repce levelén. Mindent el kell követnünk, hogy a lárvák ne érjék el(meg) ezt a feketés-zöldesfeketés színű fejlettséget. Ilyenkor ugyanis az étvágyuk már szinte korlátlan, kellő egyedszám mellett nagyon rövid idő alatt is képesek akár tövig lerágni a repcenövényeket.


NapiKép 2018.09.19. NapiKép

Napraforgó lisztharmat (Erysiphe cichoracearum) tünetei a növény alsó, idősebb levelein. A kórokozó jellemzően a tenyészidőszak későbbi időszakában, az érést megelőzően jelentkezik. Ilyenkor jelentősebb kártétellel már nem kell számolni a betegség fellépésének következtében.


NapiKép 2018.09.18. NapiKép

A repcék kelésével együtt elérkezett ennek az időszaknak a szokásos problémája, a gabona árvakelés elleni védekezés kérdése. Bár erre rendelkezésünkre áll a megfelelő növényvédelmi technológia, csak első látásra tűnhet egyszerűnek a probléma felszámolása. 

A gabona árvakeléssel kapcsolatban további érdekességeket találhat IDE kattintva

Az árvakelésű gabona elleni védekezésről ITT talál további információkat


NapiKép 2018.09.17. NapiKép

Jég és viharkár következményei csemege kukoricán. Az esemény a várható betakarítás előtt kb 2 héttel érte az állományt. A jég a csöveken nem okozott kárt, azonban a leveleket alaposan felszabdalta és ezzel gyorsította a szemek öregedését, tehát valamennyivel előbbre hozta a betakarítást. A szélnyomás foltokban megdöntötte, összekuszálta a növényeket és emiatt a betakarítási veszteség nagyobb lett. Ugyancsak vesztesség, hogy az egyébként is szikfoltokkal tarkított táblán a lezúduló kb 40 mm csapadék foltokban vízállásokat okozott, ahol a betakarítógépek nem fognak tudni elmenni. Összességében a bekövetkező veszteség kb. 10 %, ami egy 16 tonnás várható termésnél mintegy 50 000 Ft/ha. Remélhetőleg a gazdának van erre a káreseményre biztosítása és sikerül is kivasalnia ezt a biztosítóból.


NapiKép 2018.09.16. NapiKép

Klomazon gyomirtó hatóanyag hatása a repcevetésben fejlődő selyemmályva levelein. A jellegzetes sárgulásos, kifehéredéses tünet a gyomnövény klorofill- és karotinoid-bioszintézisének gátlása miatt alakul ki. 


NapiKép 2018.09.15. NapiKép

Baktériumos levélfoltosság (Pseudomonas andropogonis) tünete a silócirok levelén.


NapiKép 2018.09.14. NapiKép

Ilyen tüneteket kell keresnünk, ha a répaaknázómoly (Scrobipalpa ocellatella) kártételét keressük. Ebben az évben kisebb- nagyobb foltokban, de megtalálható a kártevő szinte az összes répatáblán. Bár miatta jelentős, érezhető terméskiesésre még nem kell számítani, de nem árt ismerni a kártételét, mert az egyre erősödő tendenciát mutat.

A répafejet is érintő kártételről további felvételek ITT találhatók

 


NapiKép 2018.09.13. NapiKép

A kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) a silócirokban is megjelenhet kártételével, bár az okozott kár ebben a kultúrában meg sem közelíti a kukoricában tapasztaltakat. A tünet itt is hasonló, a megrágott szárrész gyengül, eltörik.