NapiKép 2020.02.26. NapiKép

A melegedő ifőjárásban megjelentek repcében az ormányosok, így a nagy repceormányos is (Ceutorhynchus napi)


NapiKép 2020.02.20. NapiKép

Szeptóriás (Septoria tritici) levélfoltosság tünete hibridbúza levelén 02.20-kán. Már több helyen, főleg a buja állományokban látható, hogy az alsó levelek sárgulnak, száradnak. Egyes foltokban a kórokozó ivartalan szaporítóképletei, a piknídiumok is megtalálhatók már.

A kórokozóról bővebben ITT


NapiKép 2020.02.18. NapiKép

Sárgarozsda (Puccinia striiformis) tünetei hibridbúza levelein február 18-kán, Csongrád-megyében. Egyre több helyen lehet ráakadni a kórokozó tüneteire, érdemes belenézni a búzákba, hogy azon a területen is megjelent-e. Amennyiben igen, hűvös tavaszon nagyon fomntos lesz az első, korai gombaölőszeres kezelés. 


NapiKép 2020.02.15. NapiKép

Kis káposztalégy (Delia radicum) által károsított repcegyökerek. A károsítás még az ősz során történt, a sérülések azóta beparásodtak.

Még több kép ITT, a "Mindeközben ..." rovatban

Több információ a kártevőről IDE kattintva érhető el


NapiKép 2020.02.08. NapiKép

Úgy tűnik, a január közepi jégborítás meg sem kottyant a gabonalisztharmatnak (Blumeria graminis), nagyon valószínű, hogy megtörténik a micéliumos formában történő áttelelés. Ha ez tényleg így lesz, akkor korai és erőteljes fertőzéssel kell számolni! Mivel rendszeresen meg lehet találni a sárgarozsda (Puccinia striiformis) tüneteit is a leveleken (itt is megbújuk egy kicsi telep), még fontosabb lehet a korai gombaölőszeres kezelés elvégzése!

A gabonalisztharmatról bővebben ITT

A sárgarozsdáról további információk ITT találhatók


NapiKép 2020.02.03. NapiKép

Sárgarozsda (Puccinia striiformis) és gabonalisztharmat (Blumeria graminis) tünetei február 2-kán az őszi búza levelén. Ha az idő nem vált hidegebbre, akkor a kórokozók probléma nélkül telelnek át, és elindíthatnak egy korai fertőzési hullámot. Könnyen elképzelhető, hogy a szokásoktól eltérően egy korai, komolyabb gombaölőzéssel kell kezdenünk a tavaszi szezont.

A gabonalisztharmat bővebb leírása ITT olvasható

A sárgarozsdáról részletesebb információk IDE kattintva érhetők el


NapiKép 2020.02.02. NapiKép

A repce fómás megbetegedésének (Phoma lingam) tünetei február 2-kán (!!!) a repce levelén. Az enyhe tél lehetővé teszi a kórokozó gond nélküli áttelelését.

Még több kép ITT