NapiKép 2020.10.20. NapiKép

Gyepi hangya (Tetramorium caespitum) kártétele a repcetövön, a megrágott, "elhámozgatott" gyökér és gyökérnyaki rész.

A kártevőről és a kártételről még több kép látható ITT


NapiKép 2020.10.19. NapiKép

Nézzük, mit rejt a güzüegerek (Mus spicilegus) által összerakott földhalom, a "güzühordás"? IDE kattintva rövid videó látható erről a "Mindeközben ..." rovat mai anyagában.


NapiKép 2020.10.18. NapiKép

Már sok helyen látni az országban, hogy emelkednek ki a güzüegerek (Mus spicilegus) halmai, a "güzühordások" a földből. Ezek a kis állatkák az áttelelésükhöz szükséges tartalékélelmiszert tárolják el ezekben a földhalmokban, amelyek egyúttal védik az alatta elhelyezkedő, az áttelelésüket szolgáló kamrákat és járatrendszert.


NapiKép 2020.10.17. NapiKép

A helyenként még zöld másodvetésű csemegekukoricában gyakran találkozhatunk károsított csövekkel, erős vadkárral.


NapiKép 2020.10.16. NapiKép

Kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) áttelelő lárvája a kukoricaszárban.

A lárváról és néhány egyéb furcsaságról további képek ITT


NapiKép 2020.10.15. NapiKép

Rovarölő kezelés után földre hulló kártevők tömege repcében. Az idén -az elmúlt évekhez hasonlóan- elindult a levéltetvek erőteljes felszaporodása az őszi repceállományokban, amely növényvédelmi beavatkozást tett szükségessé. Az elmúlt napok hűvösebb időjárása, a lehullott nagy menyiségű csapadék valószínűleg ezt a nagyfokú felszaporodást megállította.


NapiKép 2020.10.14. NapiKép

Arankafertőzés miatt legyengült, satnyuló, száradó cukorrépanövény, amelyen a cerkospórás levélfoltosság lényegesen erősebb tünetekkel jelentkezett, mint amelyeket nem gyengített ez az élősködő gyomnövény. Az emúlt évek tapasztalata az, hogy az ország egyes területein a jelenléte egyre erősödik, helyenként máris kifejezettem erős, az útszéli gyomnövényekről már bekerült a művelt részbe, ahol a kultúrnövényeket károsítja. Mivel védekezés nyomait csak elvétve lehet látni az "arankafoltokon" várhatóan a helyzet tovább fog súlyosbodni.