NapiKép 2019.06.19. NapiKép

Gyomirtó szer hatástünetei az évelő fenyércirok növényeken. A HPPD-gátló hatóanyagok jellegzetes tünete a gyomnövények kifehéredése. Látványosnak látványos, az egyszer biztos!


NapiKép 2019.06.18. NapiKép

Jégverés tépázta napraforgóállomány. Az egyhetes extrém meleg időjárást lezáró hidegfront az ország sok területén hozott jeget, okozott kisebb nagyobb kárt. Sajnos az ilyen képek egyre megszokottabbak a nyári időszakban, és már nem csak az ismert "jégjárta" vidékeken, hanem szerte az oszágban. Korábban már született egy anyagunk a jégverést követő teendőkről, ami IDE  kattintva érhető el. 


NapiKép 2019.06.17. NapiKép

Vörösrozsda (Puccinia recondita) első tünetei búzalevélen. Bár, már több helyről hallani a fertőzésről, itt nálunk (Észak-Csongrád) ez az első tünet, amit találtunk. Tavaly lényegesen korábban beindult a fertőzés, már a május 24-i NapiKép anyagban (IDE kattintva látható)  írtunk róla. További felvételek az előző évi fertőzésről ITT, a "Mindeközben ..."   anyagban.

A kórokozóról bővebb információk ITT találhatók


NapiKép 2019.06.16. NapiKép

Nem túl régen még a cukorrépa baktériumos levélfoltosságáról írtunk ( ITT, a "Mindeközben ..." rovatban és a NapiKép 06.05. napi felvételén), amit a csapadékos és hűvös időjárás okozott, most pedig már az extrém sugárzás és meleg miatt bekövetkezett levélégésről számolhatunk be. Ilyen perzselt levelek láthatók a mai felvételen. A háttérben pusztán élettani jelenség áll, sem kártevőnek, sem kórokozónak nincs szerepe a kialakulásában.


NapiKép 2019.06.15. NapiKép

A kakaslábfű (Echinochloa crus-galli) kemény ellenfél, itt kukoricában jelentkezik óriási egyedszámmal. Bár a helyzethez valószínűleg hozzájárul a nem megfelelő gyomirtási stratégia is, azonban az eredményes védekezést nagyban nehezíti, hogy rendkívül szívós gyomnövényről beszélünk. Az ilyen mélyfekvésű, időnként belvizes részeken még akkor is vígan hozza a magot, amikor a vízborítás miatt esélyünk sincs arra, hogy megközelítsük permetezővel a területet. Ilyen évjáratokban aztán akár évtizedekre elegendő magkészlettel "tölti fel" a talajt.

A gyomnövényről bővebben ITT írtunk


NapiKép 2019.06.14. NapiKép

A ragadós galaj (Galium aparine) -ami itt éppen szarkalábak társaságában látható- könnyedén képes a búzaállomány fölé nőni, miközben nagy zöldtömeget fejleszt. Ez a két tulajdonsága önmagában elegendő ahhoz, hogy megnehezítse az aratást és növelje a betakarításkori szemveszteséget.

A gyomnövényről továbbiak ITT olvashatók


NapiKép 2019.06.13. NapiKép

Napraforgó-peronoszpóra (Plasmopara halstedii) tünetei a kultúrnövény levelein. A hűvös és csapadékos időjárás elősegítette a megbetegedés terjedését, az érintett területen a "megszokottnál" nagyobb számban találtunk fertőzött növényeket. Sajnos a primer fertőzés tüneteit mutató növényeket nem tudjuk már megvédeni, azok kaszatot már nem fognak nevelni, ráadásul egész évben fertőzik környezetüket.