NapiKép 2020.08.07. NapiKép

Már gyakran találkozni a kukoricanövényeken a levélhüvelyen mutatkozó barnás, lilás, gyakran szinte feketés foltszerű elszíneződéssel. Ezeket a levélhüvelyben felhalmozódó virágporon, portokon, szerves törmeléken felszaporodó baktériumok, szaprofita gombák okozzák. Bár előfordulnak szöveti elhalások, a tünetek a szár belső szöveteire nem terjednek át, így igazából veszélyt nem jelentenek a növényre.

A jelenségről még több kép látható ITT


NapiKép 2020.08.06. NapiKép

Számunkra ismeretlen tüneteket produkáló növényekre bukkantunk egy napraforgótáblán. A háttérben véleményünk szerint valamilyen baktériumos megbetegedés állhat, de pontos meghatározást ebben az esetben nem tudunk adni. A "Mindeközben ..." rovat mai anyagában  még több képet láthattok a beteg növényekről és a tünetekről. Amnnyiben valamelyikőtök ismerné az érintett kórokozót, akkor írja meg azt az agrarunio.karkep@gmail.com e-mail címre és megosztjuk minden érdeklődővel. Köszönjük!


NapiKép 2020.08.05. NapiKép

Amerikai kukoricabogár (Diabrotica virgifera virgifera) és kártétele a fiatal, másodvetésű csemegekukorica levelén. Jellegzetes, széles, zegzugos hámozgatását nem lehet összetéveszteni más lombkártevő kárképével.

A kártételről még több kép ITT


NapiKép 2020.08.04. NapiKép

Gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) hernyói a kukoricacsövön. A kártevő egyedszáma egyre nő, sok olyan kukoricacsövet találunk, amelyen kettő vagy akár három lárva is egyidejűleg károsít.

További képek ITT, a " Mindeközben ..." rovat mai anyagában láthatók


NapiKép 2020.08.03. NapiKép

Szójatábláról átsodródott, perzselő hatású gyomirtó szer hatása a napraforgónövényeken. 


NapiKép 2020.08.02. NapiKép

Sok helyen találhatunk már kisebb nagyobb levéltetű-kolóniákat a kukoricacsöveken. Ahhoz képest viszont nem is annyira erős a fertőzés mértéke, mint amire tavasszal, a levéltetű-inváziókor számítottunk. A kártevő jelenléte összességében mérséklődött, a gradáció úgy tűnik, összeomlott.


NapiKép 2020.08.01. NapiKép

A napraforgótányéron keletkező sérülések veszélyesek, azokon keresztül a kórokozók könnyen megt tudják azt fertőzni. A rovarrágás, jégverés vagy akár a hidas permetező által okozott sérüléseken át a legtöbbször a szürkepenészes tányérrothadás (Botrytis cinerea) fertőz. A képen látható tányér máris két helyen fertőződött, a jobb oldalon biztosan, a bal oldalon valószínűleg rovarrágás okozta sérülésen keresztül.

További képek ITT láthatók