NapiKép 2019.10.28. NapiKép

"Napikép: A legjobbak 2019", szeptember 20. Ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys) lárvái a kukoricacsövön. Nyár végére, szeptemberre sok késői vetésű kukoricában nagyon magas egyedszáma alakult ki az ázsiai márványospoloskának és a zöld vándorpoloskának (Nezara viridula) is. 


NapiKép 2019.10.27. NapiKép

"Napikép: A legjobbak 2019", szeptember 14. Gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) hernyója csemegekukoricán. Bár a szezonban viszonylag sokáig nem nagyon lehetett kártételére utaló nyomokat találni, de a nyár végére erős fertőzése alakult ki. Ez a fotó egy késői csemegekukorica-vetésben készült, ahol közel 100%-os volt a fertőzése, azaz szinte minden csővégben megtaláltuk vagy a hernyót, vagy a kártételét.


NapiKép 2019.10.26. NapiKép

"Napikép: A legjobbak 2019", szeptember 07. Fekete -fómás- szárfoltosság (Phoma macdonaldii) tünetei a betakarított napraforgóállomány tarlóján. Bár az idei évben is a hamuszürke szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) volt a meghatározó kórokozó a napraforgóban, csak a betakarítás után volt látható sok helyen, hogy milyen erős fertőzéssel jelentkezett a fómás szárfoltosság is. Persze, kizárólag csak ott volt ez látható, ahol az állományszárítás hatása nem fedte el a tüneteket.


NapiKép 2019.10.25. NapiKép

Levéltetvek az őszi árpa levelén. Egyre több állományban találhatók kisebb nagyobb kolóniáik, amely azok vírusokkal való fertőződésének veszélyét hordozza magában. 


NapiKép 2019.10.24. NapiKép

Egyre erősödik a levéltetű-fertőzés a repcékben, helyenként már egészen komoly kolóniák is kialakultak. Remélhetőleg a jövő hétre várható lehűlés megállítja a kártevő felszaporodását, és nem fordul elő a tavalyihoz hasonló rendkívül erős fertőzés, amiről felvétel IDE kattintva látható.


NapiKép 2019.10.23. NapiKép

Az árvakelésű repcéken megjelentek a repcelisztharmat (Erysiphe cruciferarum) tünetei. Az idei évi erős fertőzését követően érdemes talán a vetett állományokat is megnézni, kereve a tüneteit.


NapiKép 2019.10.22. NapiKép

Kis káposztalégy (Delia radicum) lárvái a repce gyökérzetén. A hírek alapján a szokásosnál nagyobb fertőzése alakult ki ebben az évben, érdemes a korán vetett állományokat megvizsgálni.


Weboldalunk "sütiket" használ! Az "elfogadom" gombra kattintva Ön tudomásul veszi a használatukra vonatkozó szabályokat, melyeket a "Sütikre vonatkozó adatvédelmi tájékoztató"-ban olvashat el.