NapiKép 2019.08.25. NapiKép

Károsítók ha találkoznak! Ezúttal egyetlen kukoricacsövön találtunk egy kukoricamoly lárvát (kb. a kép közepén), egy gyapottok bagolylepke hernyót (a kép legalján) és egy toxintermelő gombát, ami a penészgyep színe alapján Aspergillus (Aspergillus flavus) lehet. 

Mostanság aktuális téma a kukoricát fertőző, toxinokat termelő gombák. Ezekről ITT írtunk bővebben.


NapiKép 2019.08.24. NapiKép

Cerkospórás levélfoltosság (Cercospora beticola) miatt száradó, pusztuló levelek a cukorrépa-állományban. Sok helyen már a harmadik védekezési körön is túl vannak a termelők, ennek ellenére gyengébb erősebb fertőzésével minden répatáblán találkozhatunk.


NapiKép 2019.08.23. NapiKép

Tudjuk, nem szép látvány, de ez is hozzátartozik a szántóföldek valóságához! Ez az a helyzet, amikor egy kártevő nem a mi beavatkozásunk miatt pusztul, állománya nem a növényvédelmi kezelés(ek)nek köszönhetően csökken, hanem természetes okok miatt. A felvételen egy gyapottok bagolylepke (Helicoverpa armigera) hernyó látható, amely erős gombás fertőzéstől szenved (a felvétel elkészültekor még élt). A kártevő hernyójára jellemző, hogy kifejezetten könnyen fertőződik különböző gombás és baktériumos megbetegedésekkel, amelyek nedvesebb, párásabb évjáratokban akár a felszaporodást is képesek kordában tartani. Nem véletlen, hogy erős kártétellel a meleg, száraz, sőt extrém száraz évjáratokban kell számolnunk.

 


NapiKép 2019.08.22. NapiKép

Gyapottok bagolylepke (Helicoverpa armigera) hernyója a napraforgótányérban. Nem tipikus kártételről van szó, de esetenként előfordul. A tányér sérülésének veszélye, hogy lehetővé teszi egyes kórokozók számára a növény megfertőzését.


NapiKép 2019.08.21. NapiKép

Baktériumos fertőzés következtében barnuló, pusztuló tányér. A bókoló tányérállású fajtán a tányérban megálló csapadékvíz nagyban segítette a fertőzés bekövetkeztét. A tünetek alapján akár a Rizopuszos tánnyérrothadásra is gondolhatnánk, de hiányoznak annak jellegzetes tünetei, az egészséges és beteg rész határán képződő fehér "hab" (NapiKép 2018.08.14.), valamint az "alkoholos illat", és az ennek köszönhető intenzív rovarlátogatottság (NapiKép 2018.09.09.).


NapiKép 2019.08.20. NapiKép

Egy újabb kép egy vízzel telített napraforgótányérról. Míg a korábban (NapiKép 2019.08.18.) bemutatott képen a csapadékvíz a tányér külső öblében gyűlt össze, ebben az esetben a tányér szövetei között. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen szükség volt egy sérülésre, ami ebben az esetben a gyapottok bagolylepke hernyójának kártétele nyomán keletkezett. 

ITT a "Mindeközben ..." rovatban rövid videón látható, mennyi csapadékvíz halmozódott fel a tányér szövetei között


NapiKép 2019.08.19. NapiKép

Kis káposztalégy (Delia radicum) nősténye az árvakelésű repcén.

A kártevőről bövebben ITT