NapiKép 2019.03.23. NapiKép

A sároshátúbogár háta tényleg sáros! Az idei tavaszon ő is korábban ébredt a szokásosnál. Általában akkor jön elő a telelőhelyéről, a talajból, ha a napi maximum hőmérséklet több bapon keresztül eléri vagy meghaladja a 15 ºC-ot.


NapiKép 2019.03.22. NapiKép

Lucernabogarak, kicsit korábban a szokásosnál! Általában március végén-április elején jönnek elő a telelőhelyről, a talajból, amikor annak hőmérséklete eléri a 7-8 ºC-ot.  Az idén ez már március második dekádjában megtörtént.


NapiKép 2019.03.21. NapiKép

Ha lenne olyan rovatunk az oldalon, hogy "Nem kártevő", akkor abban szerepeltetnénk ezt a csinos kis jószágot. Ennek híjján viszont ide került a Napiképre. Tavasszal a területen jártunkban keltünkben füves területeken találkozhatunk a közönséges nünükével (Meloe proscarabeus). A képen éppen egy hím látható. Ártalmatlan, de ne érintsük, mert nem véletlenül tartozik a Hólyaghúzófélék (Meloidae) családjába.


NapiKép 2019.03.20. NapiKép

2018 őszén mezei pocok szükséghelyzet volt 5 megyében:Csongrád, Békés, Tolna, Jásznagykun-Szolnok és Baranya megyékben. Erre való tekintettel ezekben a megyékben 2018 szeptember 16. és december 29. közötti időszakban szükséghelyzeti engedélyt kapott a Redentin 75 RB rágcsálóirtó készítmény, amelynek  engedélye 2008-ban visszavonásra került, és azóta rendre csak szükséghelyzetben, a megszabott területeken és időszakban kapható és alkalmazható. A tél nem igazán ritkította meg ezeket a kártevőket, úgy tűnik, hogy a tavaszi esők sem tizedelik meg a pockokat. Ott vannak a repce és gabonatáblákon a kolóniák és láthatóan élnek, táplálkoznak. Ezen a területen a tél folyamán rengeteg őz tanyázott és alaposan lelegelték a repcét, de ezzel nem okoztak különösebb kárt, ellentétben a pocokkal melyek a járataik környezetében  a képen jól láthatóan teljesen torsra rágják a növénykéket.

Úgy vélem időszerű lenne ismét kiadni azt a szükséghelyzeti engedélyt.


NapiKép 2019.03.19. NapiKép

Nehéz megtalálni a repce levélzetében a repceszár-ormányost, de nem lehetetlen.


NapiKép 2019.03.18. NapiKép

Mintha vetve lenne, olyan tömegben kelnek a veronika-félék ezen az őszi búza vetésben. A száraz ősz miatt a tömeges kelés a tél végére-tavasz elejére tolódott. 


NapiKép 2019.03.17. NapiKép

Porol a henger,... valahol Békésben. Nem sok jót jelent ez, így március közepén. A vízhiány már meghaladja a 100 mm-t a talaj felső rétegeiben. Ennek hatása a kalászosok bokrosodásának elmaradásában, a megmaradó repceterületek csökkenésében már jól láthatók.


NapiKép 2019.03.16. NapiKép

Keleti szarkaláb (Consolida regalis) néhány lombleveles egyede.


NapiKép 2019.03.15. NapiKép

Korábban már mutattunk felvételt a repcében károsító T4 besorolású gyomnövények kártételéről. Ezek bár a tél során kifagynak, a hosszan tartó meleg őszön kikelnek, növekedenek, erős konkurenciát jelentve a kultúrnövények számára. A mostani felvételeken csattanó maszlag maradványi látszanak, amelyek alatt, a takart foltban gyakorlatilag eltűnt a repce. Ezért is érdemes az őszi gyomirtás során felkészülnünk ezekre a melegigényes gyomnövényekre is.


NapiKép 2019.03.14. NapiKép

Ez a repceszár-ormányos már repülve érkezett, pontosan a fényképezőgép lencséje elé. A felvétel az elmúlt hét meleg napjainak egyikén készült Békés megyében. 

A kártevőről bővebb információ IDE kattintva érhető el


NapiKép 2019.03.13. NapiKép

Tavaly ősszel feltettünk egy hírt "Mindeközben ..." rovatunkba a repcében tapasztalt levéltetű fertőzésről (ITT érhető el). A fényképfelvételek közül az egyik egy rendkívül erős fertőzésű, erősen károsított foltot mutatott. Most tavasszal visszamentünk, és újra lefotóztuk ugyanazt a foltot. A levéltetvek kártételének "eredménye" jól látható, a legyengült növények legnagyobb része kipusztult a tél során. 


NapiKép 2019.03.12. NapiKép

Azokon a szerencsés vidékeken, ahol az őszi csapadéknak köszönhetően rendben kikeltek és fejlődtek az őszi gabonavetések, a sűrűbb állományokban már megtalálhatók a lisztharmat (Blumeria graminis) tünetei. Ez egyaránt jelent őszi fertőzésből eredő és sikeresen áttelelteket, valamint új fertőzéseket.

Az őszi búza lisztharmatos megbetegedéséről bővebb információk IDE kattintva olvashatók


NapiKép 2019.03.11. NapiKép

A tegnapi NapiKép-felvételen már szép számmal voltak láthatók a sárgatálban a repceszár-ormányos egyedei. Ezek természetesen a repcenövényen is fellelhetők, ha kicsit közelebbről is megvizsgáljuk azokat. A mostani felvételen a jó megfigyelők három egyedet is találhatnak. Ennek az a jelentősége, hogy a veszélyességi küszöbérték 3-5 db/m2! Itt tehát egy növényen található annyi, ami már szükségessé teszi a védekezést a kártétel ellen.

A kártevőről továbbiak ide kattintva olvashatók


NapiKép 2019.03.10. NapiKép

A múlt héten még nem fogott repceszár-ormányost a sárgatál, a napokban viszont már komoly zsákmányt sikerült ejteni. A szakirodalom szerint 14-16 ºC-nál kezdik meg a betelepülést, ennyi pedig bőven megvolt a héten. A lehűlés  ezt leállította, a következő napon már nem volt fogás,  1 nap alapján pedig nem lehet dinamikát megfigyelni, azonban a következő felmelegedés már szükségessé fogja tenni a  védekezést.


NapiKép 2019.03.09. NapiKép

A meleg őszön kikelő, majd elfagyó T4 besorolású gyomnövények maradványai a repcetáblán. Ezekre a gyomnövényekre hajlamosak vagyunk rálegyinteni, mondván, majd elfagynak. Ez igaz, azonban addig alaposan meggyötrik az "alattuk" lévő kultúrnövényeket. A háttérben jól látható, hogy egyébként nem rossz a tábla többi része, azonban az érintett foltban a repceállomány kifejezetten ritka.


NapiKép 2019.03.08. NapiKép

A ragadós galaj (Galium aparine) is korán kezdi, a felvétel ugyanis február 10-én készült. Itt már két levélörvös fejlettségű a növény. A gyomnövényről és az ellene őszi búzában történő védekezésről bővebb információk ITT   olvashatók.


NapiKép 2019.03.07. NapiKép

A mezei pockok köszönik szépen, szerencsésen túlélték a telet, és máris jelentős károkat okoznak. Olyan helyeken is védekezni kell már ellenük (Somogy, Baranya), ahol erre csak ritkán van szükség. 


NapiKép 2019.03.06. NapiKép

Soroló őszi búza vetés a nagy széltippan gyomnövények tömegében. 


NapiKép 2019.03.05. NapiKép

Bár a repce viszonylag tolerálja a "tág térállást", azonban ez a tőszámvesztés már túl van azon a szinten, amit kompenzálni tudna.  Az ilyen állományok valószínűleg kiművelésre kerülnek majd, mint sok más tábla az ország keleti részében. 


NapiKép 2019.03.04. NapiKép

Védettebb fekvésben a perzsa veronika már február 10-én virágozni kezdett ebben az évben. 

A gyomnövényről bővebben IDE  kattintva olvasható.