Borsótripsz (Kakothrips pisivorus) lárvái és kártételük a fiatal borsóhüvelyen. Szívogatásuk miatt kötődési problémák is előfordulhatnak, de mégis inkább a hüvelyen jelentkező ezüstös elszíneződés vagy barnás parásodás tekinthető a jellegzetes kártételi tünetnek. 

 


Nagyon korán jelentkező atkakártétel tünetei napraforgón. A kártétel okozója a kétfoltos takácsatka (Tetranychus urticae), de a tünetek kialakulásához hozzájárulnak a jelenlévő tripszek és levéltetvek is. Napraforgóban ritkán alakulnak ki komolyabb atkakártételi tünetek, bár a megelőző évre ez nem volt igaz, komoly kártétele alakult ki. Ilyen korai megjelenése ugyancsak ritka. További képek a "Bővebben" gomb megnyomásával érhetők el. 

 


Golyvásüszög (Ustilago maydis) fertőzésének tünetei a fiatal, hétleveles kukoricán. A kórokozó a csíranövényt és a néhány leveles fejlettségű kukoricát is képes sebzéseken keresztül megfertőzni, így már nagyon korán megjelenhetnek a tünetei. Még több kép a "Bővebben" gomb megnyomásával érhető el. 

 


Poloskakártétel miatt kialakuló zászlós kalász, amely a kalászorsót ért szúrás következtében alakult ki. A kártétel miatt a kalász egy része elhal. Okozói a a gabonapoloskák, legtöbbször  a mórpoloska (Eurygaster maura), az osztrák poloska (Eurygaster austriaca), valamint a közönséges szipolypoloska (Aeleia acuminata).

 


A korábbiakhoz képest az elmúlt években egyre többször találhatók meg a cukorrépatáblákon a cukorrépalégy (Pegomya betae) nagy kiterjedésű foltaknái a leveleken, benne a kártevő lárváival, a nyüvekkel Érzékelhető kárt nem okoznak ezzel, a növények általában gond nélkül elviselik a károsítását. További képek a "Bővebben" gomb megnyomásával láthatók.

 


A csapadékhiány már látványos tüneteket produkál a kalászos állományokban. A kalászok a víz és tápanyagforglami problémák miatt nem fejlődtek ki, részben vagy egészben elhaltak, amit a kivilágosodásuk mutat. Különösen a lazább, rosszabb vízgazdálkodású területeken láthatók a tünetek. További képek a "Bővebben" gombra kattintva láthatók.

 


Sokfelé találkozhatunk a lentiekben látható képpel, a talajlakó kártevők kártétele miatt szenvedő, száradó levelű kukoricával. A csapadékhiány miatt lassan fejlődő növények a szokásosnál is erősebb kártételt szenvednek el a talajlakó kártevőktől, így a dótférgektől (Agriotes-fajok) is. Még több kép a "Bővebben" gomb megnyomásával érhető el.

 


Hirdetés