2018. 04. 17. | Frissítve: 2022. 02. 25. 16:47


Kedves Látogató!

Szeretettel köszöntünk a KárKép weboldalon. Kérünk, ne tekintsd tiszteletlenségnek a tegeződést, hiszen ha e sorokat olvasod, akkor feltehetőleg a növényvédelemmel a gyakorlatban is foglalkozó szakember, gazdálkodó vagy, tehát ugyanazon szakmai közösséghez tartozunk. Ennek a kollegialitásnak szól e közvetlen hangvétel.

Mi, az oldal szerkesztői, növényvédő szakmérnökök vagyunk. Mindketten rendelkezünk olyan gyakorlati tapasztalattal, amelyet üzemi növényvédősként szereztünk, de oktatóként vagy területi képviselőként is jutottunk ismeretekhez e téren.

Először is tisztázni szeretnénk, hogy MIT NEM AKARUNK elérni ezzel az oldallal. Ahogyan a belépéskor elfogadott nyilatkozatban már olvashattad, kedves Látogató, ez az oldal nem kínál szaktanácsadást. Egy növényvédelmi szaktanácsadó kimegy az adott földterületre, felméri az ott található gyomokat, károsítókat, a kultúrnövény állapotát. Megállapítja a szükséges lépéseket, közreműködik a növényvédő szerek beszerzésében, irányítja és ellenőrzi azok szakszerű kijuttatását, majd hivatalosan adminisztrálja a védekezést, és mindezekért felelősséget vállal. Minden gazdálkodónak azt javasoljuk, hogy ne érje be ennél kevesebbel, amikor szaktanácsadót fogad. Mi, az oldal szerkesztői – jóllehet több évtizede foglalkozunk már növényvédelemmel, és sokat láttunk, tapasztaltunk eddig – sohasem mernénk pusztán egy körülírás vagy fénykép alapján kész növényvédelmi megoldásokkal előállni.

Ezzel szemben az AgrárUnióval együttműködésben olyan webes felület létrehozása volt a célunk, amely növényvédelmi tárgyú információt, tájékoztatást nyújt:

1. Tartalmaz egy szakmai törzsanyagot a szántóföldi növények gyomnövényeiről, betegségeiről és kártevőiről, valamint az ezek elleni védekezés lehetőségeiről. Ezt egy folyamatosan bővülő tudásbázisként képzeljük el, amely mindig új ismeretekkel, gyakorlati tapasztalatokkal bővül. Mindezt úgy szeretnénk megvalósítani, hogy gazdag képanyag felhasználásával felismerhetővé, beazonosíthatóvá tesszük mindazt, ami a szántóföldön történik a növényeinkkel.

2. Napi-heti rendszerességgel jelennek meg a növényvédelemhez, illetve gazdálkodáshoz kapcsolódó fényképes anyagok, szakmai információk.

3. A felületet interaktívvá szeretnénk tenni, vagyis az olvasóink reagálhatnak a megjelent információkkal, cikkekkel kapcsolatban, vagy feltehetnek kérdéseket az oldal szerkesztőinek és a többi olvasónak, elküldhetik saját képeiket.

4. Le szeretnénk szögezni, hogy szakmai állásfoglalásainkkal a jelen pillanatban és a jövőben sem kívánjuk szolgálni közvetlenül és speciálisan egyik növényvédőszer-gyártó cég érdekeit sem. Szándékunk szerint az oldalon a „szakma” szólal meg, reményeink szerint szakmai közösségünk aktív közreműködésével.

Az oldal még nincs teljesen kész, folyamatosan dolgozunk rajta és bővítjük. Olyan, mint egy családi ház, amelyre ugyan kiadták már a lakhatási engedélyt, de még van olyan szoba, amelyet le kell betonozni, hiányzik a kerítés, nincsen postaláda stb.

Ha ötleteid, javaslataid vannak, kérjük, írd meg, küldd el számunkra, és látogass el rendszeresen az oldalunkra. Remélhetőleg mindig találsz majd valami újat és érdekeset.

Érdeklődésedet és segítő közreműködésedet előre is köszönjük.

Tisztelettel a szerkesztők:
Somos Ferenc és Őze Árpád

2018. április 11.